situace
situace

press to zoom
pudorys
pudorys

press to zoom
MODEL
MODEL

press to zoom
situace
situace

press to zoom
1/9

 

 

PŘESTAVBA STODOLY V NALŽOVICKÉM PODHÁJÍ

Autoři projektu: Marek Kopeć, Žofie Raimanová, Ondřej Dušek

Místo projektu: Nalžovické Podhájí

Rok projektu: 2022

Zpracovaná fáze návrhu: stavební povolení

Zvenku dům vypadá jako stodola, přirozeně zapadá do kontextu. Uvnitř se však rozehrává hra různých úrovní a výšek a propojení prostor. Prostorová rozmanitost je důležitým aspektem domu. Každá místnost je jiná. Světlo prostupující především velkým světlíkem tuto prostorovou hru dotváří. Velkorysé prostorové řešení v interiéru vyvolává pocit, že jsme spíše ve vile než ve stodole.


Původní zdi jsou zachovány v maximální možné míře s ohledem na racionální využití prostor. Zachovány jsou proto hlavní štítové zdi stodoly, zdi kolem sklepních prostor, zdi kolem vstupního předprostoru a zdi krytého stání. Zachování bočních zdí stodoly bylo zvažováno, ale bylo od něj upuštěno vzhledem k nákladnosti řešení a pro umožnění velkorysejšího prostorového řešení interiérů stodoly. Boční zdi stodoly budou rozebrány a použity na pozemku například pro pochozí plochy cest a plochy kolem domů.


Novostavba je navržena jako dřevostavba s dřevěnou fasádou. Materiálově je tedy jasné, co je nové a co původní. Nevytváříme nové zdi za pomocí místních kamenů. Původní zdivo bylo spojováno na hlínu. Novodobě postavená zeď by byla rozdílná nebo by bylo příliš nákladné vytvořit repliku staré zdi.


Původní sklep je zachován a dům bude postaven nad ním. Tím vznikají různé výškové úrovně v prvním patře domu. Do objektu je navržen vstup z jižní strany, ze strany nejblíže k hlavnímu přístupu na pozemek. Venkovní prostor obklopený zdmi se tak zapojuje do zahrady a tvoří příjemný vstupní předprostor domu. Navrženo je i nové propojení předprostoru se západní částí zahrady. Místo je vyvýšené do úrovně podlahy domu a do úrovně terénu západní strany zahrady. Vznikají tak pobytové schody, které můžou složit i pro posezení. Navržen je zde nový strom, který by měl být nízký, aby nezastiňoval dům, ale mezi zdmi tvořil příjemné prostředí a stín. Může se jednat o magnolii nebo jiný kvetoucí nižší ovocný nebo okrasný strom. V předprostoru počítáme i s umístěním vodního prvku, staré kamenné koryto ze zahrady se nabízí, aby zde získalo nový účel. Kryté stání pro vozidla by mělo být nově zastřešeno, lehkou průsvitnou konstrukcí.


Dispozice domu jsou navrženy pro jednu rodinu, počítáno je s flexibilitou a možnými úpravami. Na předsíň navazuje vstupní hala a dále obývací pokoj, který je částečně otevřen do dalšího patra a propojen s galerií ve druhém patře. Celý tento prostor je osvětlen z východu, západu i střešním ateliérovým oknem. Plynule navazuje i na kuchyň, která není oddělena stěnou, ale pouze jinou výškovou úrovní podlahy. Kuchyň je nižší, ale prostorově provázaná pozorovatelna nad obývacím pokojem. Z obývacího pokoje je možné vyjít na dvorek. Z předsíně je možno vstoupit do pracovny, pokoje, který může fungovat trochu nezávisle. Ten je otevřen do prvního patra a osvětlen i střešním oknem. V úrovni kuchyně je možné vstoupit do druhého pokoje, také otevřeného přes dvě patra. V přízemí se dále nachází koupelna, technická místnost a komora/spíž. Ze spíže je možné projít do přilehlé hospodářské budovy. Schodiště domu veden na galerii, odkud se střešním oknem nabízí výhled do krajiny. V prvním patře se dále nachází ložnice, další pokoj a koupelna. Velkorysé prostory vytváří hodnotné prostředí, kdyby však bylo z praktických důvodů třeba, je možné některý z prostor snížit a vytvořit tak v podkroví další místnost.